Friday, April 8, 2011

Lelaki dan Solat Jumaat

Assalamualaikum. Ini edisi khas hari Jumaat. For us to ponder.

Penting untuk semua maklum yang lelaki Muslim itu diwajibkan menunaikan Solat Jumaat bukan? Baik, yang saya tahu memang setiap Jumaat, start pukul 12 ke atas  lelaki akan keluar office dulu berbanding perempuan. " makan dulu lepas tu bole terus ke masjid, dapat jugak saf depan"  Last-last tengok pukul 1:30 ada lagi kat tangga office dok melayan 3gp+ sekotak Malboro merah diserikan dengan Nasi campur dan Nescafe dah bungkus siap-siap. Amboih kemain, macam dah berkelah di tepi tangga. Tengok atas tangga tingkat lagi satu, Bukan sorang dua ya tapi satu rombongan Cik Kiah melayan 3GP beramai-ramai..di hari Jumaat? =_=' Sedihnya, orang-orang yang dah berkahwin pun join sekaki..mereka pulak yang terlebih excited. Kaki auta punya orang.

Itu satu hal. Ada pula pergi Solat Jumaat tapi tak solat 5 waktu. Camna eh tu? Ada kaum Adam yang nak share kenapa berbuat demikian? Adakah kerana kalau tak pegi Solat Jumaat takut orang mengata dan kalau tak solat 5 waktu tu takde orang nampak? Apatah lagi sekarang ni perempuan pun cair tengok lelaki pegi semayang..lagi-lagi kalau hari Jumaat sebab banyak lelaki pakai baju Melayu ataupun berkain pelekat. Perempuan pon satu, lelaki solat 5 waktu takda nak beriya kecoh cair pulak? =_=' Sumpah tak faham..I think kekacakan lelaki dan solat Jumaat is overrated..hotlah sangat kalau solat 5 waktu diperkecilkan. EPIC FAIL.


Ada yang lagi pelik, solat 5 waktu tak pernah tinggal tapi Solat Jumaat tak pergi pulak. Selagi tak sampai kali ketiga tak apa katanya.. Padahal cukup syarat wajib pergi semayang, adakah dia terencat akal? Katakan belum aqil baligh..nampak beno nipunya..

Tapi paling tak hairan kalau ada yang tinggalkan kedua-duanya. Malah amat ramai. Bukan nak main tuduh tapi memang terang-terang jelas tak pi solat. Kalau dah duduk dekat cubicle/workstation dari jam 1 sampai jam 5 kejadah nya. Mungkin dia Solat Zohor dalam hati je. Tak payah dengan anggota badan. Di mana kesedaran kaum Adam sekarang?

Di kala sibuk dengan gadis shawl dan sebagainya..saya percaya ada yang terlepas pandang tentang perkara ini. It's not cool okay ..lelaki tak pergi semayang is so not cool.. Come on..pergi solat Jumaat tu ada khutbah free tau..Nikmatnya dapat ilmu percuma tapi kau tak hargai kenapa wahai lelaki..camna nak didik kami yang lemah ni kalau benda basic yang wajib pon kau tak buat.



Hadir di solat Jumaat tanpa mendengar khutbah ibarat tidak dapat pahala bonus. Kau ibarat "hadirkan diri" tapi bonus point/extra marks tu tak dicatat oleh para malaikat. Solat anda itu sah tapi no extra points. Tambah menjengkelkan kalau ada yang datang konon dengar khutbah tapi kat tangan dok main angry bird/msg girlfriend ataupun lagi puaka kalau baca suratkhabar and magazines. Sangat kurang ajar. Gasaklah kau orang punya pahala, ni nak bagitau je. Sumber ni pon saya tau dari sini.

Tolonglah buat dua-dua ya, dengan niat yang betul, kan molek..barulah ciri-ciri suami idamanku. Amboih.

p/s: sempat lagi post entry tengah exam nih.

Wednesday, March 23, 2011

Menyepi?

Nak dekat 3 minggu juga tak update blog. Saya minta maaf..sangat tak konsisten. Bukan nak bagi alasan tapi memang bulan March mencemburui saya.

Sejak bekerja sambil belajar, am having difficulties to cope with everything. Banyak idea nak tulis tapi tak tertulis. Banyak sangat cerita nak dicerita tapi tak tercerita. Bad time management..huru hara kejap hidup bulan ni. Alhamdulillah, assignment dah siap and dah submit! Tu yang away sekejap..sebab perlu concentrate dan focus pada pelajaran.

Oh ye, dengan abang saya nak kahwin lagi. Eh dah kawin dah pun. Syukur semua dah selamat. Tinggal langsung kat sini pulak menyambut menantu. Saya pun tak banyak sumbangan kat abang, just a little  slide show for the newly wed. Maklumlah, nak upah orang mahal. Since i love graphic and photoshop, tu yang tolong tu..Still in the making and the reception is on 26th of March. Don't worry, i'll share in my next entry pasal perkahwinan abang InsyaAllah. =)

Again, am sorry for the bottom of my heart for not updating the blog. Ada 4 entry akan di update sekaligus nanti mungkin di pertengahan April selepas final examination. Hope masih ada yang sudi baca blog yang tak seberapa ni. Thank you so much kepada yang rajin comment tu and to all bloggers chat room, if u read this i just want to say that i miss u guys so much!

Cantik kan gambar pre-wedding abangku? So sweet. =) 
Kredit to sis in law (lupa dah new url blog kamu)

Monday, March 7, 2011

What is Sexier and hotter than Ipad 2?

Ipad 2 memang mampu menggoncangkan iman si hamba-hamba gadget, akan tetapi Apple upgrade seciput jehhh untuk Ipad 2 iaitu kenipisan, tampil dengan warna putih yang ohsem, front facing camera and back..dan ada la upgrade bahagian technical yang pasti bukan bidang saya untung menjelaskannya. Gila kesian orang yang beli Ipad..mesti ada yang terdetik *kalau la aku menunggu lama sedikit* Well i can't deny that Apple is the best producer for gadget and well established brand in the world tapi tak bermakna tak ada yang boleh celen Ipad 2. It's undeniable that Ipad punya icon sangat menarik dan comel..tapi Ipad more to simplicity, not multitasking.






Ini diaaaa. Perkenalkan Si Handsome kacak dan bergaya







SAMSUNG GALAXY TAB 10.1








10.1-inch screen ok. Ipad 2  9.7-inch je. Booo
design yang cool dan lain dari lain..it's easier to grab..tak licin which fits our palm



SAYA TERTARIK sebab dia 8MP camera at the back. Full HD 1080p weh , Ipad 2 720p je! Tablet yang 0hsem! Front facing camera is 2MP which is already great for video call.

Walaupun berbekalkan 10.1 inch screen, beratnya masih ringan dari Ipad 2 tau, which is only 599g. Hurrah!

Masih belum launch di Malaysia. Harga pun unavailable. Harap bawah rm3k, it's still worth to buy. 
Untuk yang tak tau, Model Samsung galaxy Tab yang sebelum ni ada function call, i'm not sure for this one yet. Samsung masih tak bagi full specifications. Saspen Saspen. U watch out Apple. ^_^

I think this is the time for me to spend for something that's worth the wait. Lama dah tunggu menatang camni keluar. Tak sia-sia pengorbanan saya menunggu. This is definitely something that i can reward for myself. Tunggu orang kasik jangan harap la kan? Next month dah birthday saya, anyone nak menderma? Sorang singgit. Kalau 3000 orang dah bole beli dah menatang ni. 3000 orang? 100 orang nak jenguk sini sehari pon payah. Toksah nak berangan.

Baik Target Bulan 5 untuk memiliki menatang ni. InsyaAllah..Moga Allah memudahkan urusan saya.






Monday, February 28, 2011

Petik nama bikin blogger panas

Maaf dihulur terlebih dahulu. Entry ini bakal mengundang kebencian atau ketidakpuasan. Read at your own risk~



Oh semalam kecoh pasal Entry Pelacur Blogger. Don't you read keseluruhan entry tersebut ??? It's pelacur blogger, not Pelacur Body. Mesti kuat tidur masa cikgu mengajar kat depan. Lacur bermaksud bukan sekadar tubuh badan sahaja, masalahnya sekarang masyarakat dah terlalu biasa dengan istilah pelacur-pelacur di kelab malam yang memang tujuan mereka untuk melacurkan body. Tak faham ke penulisan dia menjurus kepada teguran/sarcasm dan bukan kutukan. Satu patah haram pun saya tak nampak dia guna kata-kata carutan/makian atau ayat yang tak sepatutnya. Yes pelacur adalah satu ayat yang hina. Tapi kita kena tau, dalam sesuatu ayat, perkataan itu boleh jadi maksud yang berbeza. Sama seperti English, bear membawa dua maksud, beruang dan menahan. It depends on the context.

Cuba jangan melenting dulu. Baca leklok dan dalam keadaan tenang. InsyaAllah korang akan faham apa yang dia cuba sampaikan. Bila dia Petik nama terus riuh sekampung. Dandan time tu semua buat syarahan agama. Kemain. Jangan sebab nama yang dia bagi contoh tu adalah faveret korang, mulalah menggunakan agama untuk untuk menyokong hujah masing-masing..Mengaibkan? How do you define Aib? Korang kena faham, dalam teguran dan nak pertahankan sesuatu hujah, kena disertakan contoh supaya lebih jelas dan kebetulan pulak orang tu dikenali ramai..bukan maksud dia nak mengaibkan.Tak faham, tak habis-habis ayat aib yang keluar. Pusing-pusing ayat sama. Saya pun belajar agama jugak tapi jangan sebab kita suka seseorang tu kita back up dia sehabis mungkin. Kadang-kadang penulis macam Lensa Rosak harus ada dalam blogging. Ni suma nak mintak puji lawa cantik je walaupun sebenarnya tak...mana kejujuran dan kebenaran yang disarankan dalam agama kita?

Penah dengar Rasul junjungan kita bersabda? "Berkatalah yang benar walaupun pahit"

Masyarakat Melayu dah terlalu biasa dengan tegur secari berlapik, takut tegur direct sebab kebenaran itu menyakitkan. Pernah juga dulu nama saya terselit dalam salah satu entry beliau tapi tah, tak jadi kudis dan tak heran sebab i know, this is the risk that i have to bear in blogging world. I Jeopardize myself. Kena terima apa jua kemungkinan. Same as copy paste thingy. Can u control it? Tak an? Hanya dengan satu click pada mouse anda, dan satu saat anything can happen. Kalau kita tak sanggup benda-benda yang konon "mengaibkan" itu terjadi, kenapa perlu memperhambakan diri  dalam dunia blogging?  Taknak terima jugak yang keburukan dan kelemahan semua berpunca dari kita sendiri. Jangan jadi seperti artis yang hanya tahu salahkan pereka fesyen sebab pakai sexy..Cuba belajar bersyukur sebab dia sudi menegur walaupun agak harsh, kalau sayalah, memang sangat berterima kasih la sebab dia tegur. It's better daripada terus memalukan diri sendiri di alam maya. "Oh maybe i should stop embarrassing myself" Sila tampal ni kat dahi masing-masing

Looks like i'm on lensa rosak side? Judge as you want. I just want to rephrase what he has written on his blog. That's all. Kepada yang masih tak faham terms yang dia gunakan, memang baca sekali macam nak bako je dia..tapi cuba fahami disebalik ayat PELACUR BLOGGER. Ada kebenarannya. Biasakanlah diri baca novel-novel sasterawan negara sebab ayat-ayat mereka memang power dan menusuk..just like Lensa Rosak. Tapi ramai tak gemar penulisan sebegini sebab ada maksud tersirat. Orang dangkal bahasa susah sikit nak paham la.

Cuba lihat antara yang memberi komen di entry beliau, nampak sangat kedangkalan mereka..antara mereka yang pangkah abis entry tuh. Secara tak lansung memperbodohkan diri sendiri dan nampak sangat kurang ilmu di dada. Cmon, jangan main-main issue agama..dan tak perlu tukarkan benda ilmiah jadi tabloid tempat korang berperang dan sebar benda tak betul. Ini BLOG YE..BUKAN PAPER METRO. Harap maklum.


Tuesday, February 22, 2011

Damn u Cicak

Maaf, sebab tajuk entry agak *&*(^&*(&)&%$#%#%$@%~ Mode: geram
Cicak adalah binatang yang paling licik dan ada di mana-mana. Contoh, di balik pintu bilik air dan saya telah menjadi mangsa.




Malam tadi, masa nak ke bilik air, buka pintu tiba-tiba terasa ada benda terjatuh atas kepala. Tapi memula buat tak tau je la dan ia mula bergerak-gerak. START CUAK!! Tangan terus raba kepala dan baling benda tu ke lantai. Dia nak masuk kain plakkkkkkkk. Pervert gila cicak ni. Saya memang fobia cicak terus menjerit dan melarikan diri..amat malang ketika itu lantai amat licin dan terus saya tergelincir dan pipi landing dulu ke sliding door bilik air. TERBAIK kesakitannya. Rasa panas, pipi terasa kebas gila dan kepala tiba-tiba berpinar..tapi yang penting lari dari cicak dulu! Berjaya lari dari cicak itu, kat luar semua orang terus serbu sebab bunyi jatuh dalam bilik air tu kuat sangat.. Yes pipiku berdarah. Patut la rasa panas je. :'(  Tetiba baru rasa sakit gila lalu menangis~ Tuam ice batu sampai terlelap.

Dua benda dalam fikiran, muka dah cacat ke? Macam mana nak jumpa client muka herot dan bengkak nanti.
Tengok kat cermin ada garis panjang 2cm kat pipi kiri. Bole cover dengan tudung kot? kan kan.

Pagi ni takde pulak bengkak tapi terasa pipi macam besar sebelah. Macam pendarahan dalaman la konon. Perlu X-ray ke tak ni?? Takot jugak kan. Tapi memang terhentak kuat la. Alhamdulillah gigi tak bersepai..

Serious makin fobia terhadap binatang ni. Like they can smell that i don't like them. Burn cicak in hell!

Hati-hati lah ye ..moral of the story jangan berlari-lari di bilik air dan sediakan lastik sebelum menjadi mangsa binatang ini. Dia tahu kelemahan orang yang takot kat dia. HA HA. ye la tu nak lastik belum ape ape dah cabot!!

Tuesday, February 15, 2011

Cinta invisible

Kita kata kita cintakan baginda, Kita akui baginda the last messenger tapi kita ingkar dengan ajarannya..Kita lupa akan pesanannya. Ini lah namanya Cinta Invisible. Cinta yang hanya pada lisan. Hanya pengakuan tanpa perbuatan. Kita mengaku kita umatnya yang terakhir dan yang pertama dihisab kelak, but what's our action towards it? Apa persediaan kita untuk bertemu dengan baginda KekasihNya?

google image
Kalau nak jumpa sayang-sayang awak tu amboi kemain lagi nak melawa, make up, perfume satu botol, tempah restoran mahal, selalunya seminggu lebih awal dah buat persediaan rapi ehem, contoh terdekat on your birthday atau lebih tepat lagi pada hari Valentines yang harom tuh.



Nak jumpa baginda ni takkan nak jumpa muka hitam berdebu, amik buku amalan dari tangan kiri? Tambah lagi kat padang marsyar tu panas tah hengat, confirm peluh berbaldi-baldi lalu badan pun bau tengit. Nak ke kita jumpa baginda dalam keadaan yang mengaibkan dan memalukan. Baginda hanya minta sedikit je, iaitu Salawat dan Salam ke atas nya untuk kita mendapat Syafaat dari baginda. Dah tu untuk kau jugak, bukan untuk orang lain. Lagi satu solat lah 5 waktu kerna itu yang akan dihisab dulu. Lantak la kita ni baik sangat-sangat pon tapi tak solat tak guna sebab itu syarat pertama. ^_^ Jagalah solat okayyy..ikhlas tak ikhlas tu Urusan ALLAH! Jangan nak mengada tunggu ikhlas. Degil betul. Orang suruh buat tu buat je la. Suka nak persoalkan. * ish mahirah ni,suka nk emotional kalau bab camni maaf ye*

Mestilah nak jumpa baginda pon cun-cun, handsome-hansome dan naik kuda. Jalan kaki tu lambat sebab padang marsyar bukan cam padang bola biasa. Get ready to meet the most awesome man on earth di padang Marsyar kelak..pertemuan pertama. Kalau pertemuan pertama mesti nak nampak bagus sebab first impression kan? Jadi buatlah persediaan awal rakan-rakan ku, tak lama dah ni..dunia ni akan berakhir.All the things we own and the person we love will gone but only love to Allah and Rasulullah will remain till you die.



Ya Rasulullah, sukarnya untuk hidup di dunia ini tanpa mu..You were the most noble man on earth and no one could replace you. Dunia menjadi sangat dasyat dan huru hara tanpa kewibaanmu. Sukar untuk kami istiqamah, Sukar untuk kami menepis godaan dan fitnah dunia. Pelbagai manusia mahu menunjukkan kehebatan dan kebijaksanaan setelah kepergianmu. Pelbagai ragam mahu menegakkan benang yang basah sedangkan masing-masing tahu ianya salah. Kami takut ya Rasulullah, takut terpesong dari ajaranmu.

If only, Rasulullah masih ada. tentu apa saja masalah dapat kami rujuk terus.Tentu malu jika tak patuh pada ajaranmu, tentu malu untuk buat kemungkaran, mungkin dapat sedikit peluang untuk merasakan apa itu kemanisan iman seperti yang dirasakan oleh sahabat-sahabatmu baginda. Itu semua jika baginda masih ada. Perit untuk hadapi dunia ini tanpa manusia paling agung dan hebat. Sukar untuk mencintai seseorang yang tiada di depan mata tapi akan jadi mudah jika kita sendiri mencari cintaNya. Kalau kita menjauhiNya, Dia pun akan menjauhi Kita apa lagi untuk menjaga kita. Pohonlah padaNya agar kita dapat rasa bagaimana cintakan kekasihNya lebih dari apa pun di dunia ini.

Selamat hari lahir ya Rasulullah..Moga Allah limpahkan rahmat dan sejahtera ke atas mu dan keluargamu.


LAGU NI DENGAR DARI SEKOLAH RENDAH. SOB SOB NAK NANGEH

Bantu kami Ya Allah untuk mendapat Cinta dan kemanisan iman. Amin.

Monday, February 14, 2011

maaf memaafkan


Kata-kata maaf mudah untuk dilafazkan bagi sang pesalah tapi sukar untuk yang memaafkan bagi sang mangsa. Bila hendak memaafkan, mulut kata ya tapi hati belum tentu.


"Aku nak maafkan boleh, nak lupa jangan haraplah"  Ayat klise yang akan keluar dari orang yang baru terkena, dicurangi, disakiti, dikhianati atau apa saja yang sewaktu dengannya. Susah sangat kah nak ikhlaskan atau memaafkan tanpa rasa dendam dan tak puas hati? Sebab tu dah kata awal-awal tadi, ucapan maaf memang mudah tapi untuk memaafkan itu sendiri mengambil masa bukan? "Hard to say i'm sorry" sangat tak relevan dengan zaman sekarang sebab perkataan maaf itu sendiri sangat murah sehingga tak memberi apa-apa makna lagi.

Kenapa saya kata murah?

Yela, cakap I'm sorry tapi buat lagi. I'm sorry tapi mengkhianati lagi. Apa guna mintak maaf tapi mengulangi kekhilafan? Memang kita manusia yang tak lari dari kesilapan tapi apa guna pengajaran? Maafkan aku, aku tahu aku salah, memang tak patut dimaafkan. Beberapa hari kemudian, buat dajal balik. Best ke menghancurkan hati orang lain? Ini dalam konteks apa pun, baik antara kawan, ibu bapa, adik beradik, para kekasih, suami isteri atau any relationships. Jangan salahkan mereka jika sudah hilang rasa percaya kerana ucapan maaf kau yang dah tak ada nilai. God knows . Buat salah memang senang, tapi kena ingat, percaya yang hilang ibarat cermin yang berkecai tak boleh nak digam semula.

Ye ke Sorry seems to be the hardest word? Mungkin tidak, sekarang ni sepah-sepah orang kata sorry tapi tak maksudkannya pun. I don't mean all. Abeh tu segelintir? Tak, sebenarnya memang ramai orang begini. Ucapkanlah kata maaf bila benar-benar maksudkannya. Maaf tak perlu disertakan dengan janji manis untuk berubah. "Mintak maaf sangat-sangat! Aku janji aku tak buat lagi, i'll be a better person for you i swear" TIPU! Manusia memang sukar  pegang pada janji. Paling pasti janji Dia yang hakiki. Janji manusia tak ke mana. " Mak, orang janji tak buat jahat dah dan nak belajar sungguh-sungguh. Maafkan orang" Say like you mean it. Cukuplah memberi harapan pada orang sekeliling. Words mean nothing without actions.

Kepada yang mahu melupakan, haruslah memaafkan terlebih dahulu. Peritnya pengalaman mengajar untuk melakar masa depan yang lebih cerah. We cannot move on if we still have grudge. Tak kira lah orang tu mintak maaf tak ikhlas ke apa, yang penting kita memaafkan dia. Meh nak cite satu benda best, zaman Rasulullah S.A.W, sahabat pernah bertanya siapa diantara mereka yang masuk syurga. Baginda kata semua akan masuk syurga tapi yang terawal ada seorang pemuda ni. Sahabat tengok pemuda ni biasa je, buat sama seperti apa yang mereka buat. Like a normal person, nothing extraordinary. Sahabat dah pelik, lalu siasat la ke rumah pemuda ni, tengok dia buat amal ibadat cam biasa jeh. Nak tau tak kenapa? Baginda pun berkata, sebenarnya setiap hari, sebelum pemuda ni tidur dia berniat memaafkan semua kesalahan orang-orang yang membuat silap padanya dan moga Allah ampunkan dosa mereka. Ada tak sebelum tidur kita fikir camni? Tanyalah diri anda sendiri. ^_^


Apakah yang memaafkan lebih mulia di sisiNya dari yang memohon kemaafan? Isn't it obvious menurut kisah di atas? Mohla kita semua maafkan kesalahan orang yang pernah menyakiti atau menzalimi kita. Tuhan tak jadikan Syurga dan Neraka tanpa sebab. There's good people, there's bad people. Baru seimbang dunia ni. Kan? Kalau semua orang baik, neraka untuk siapa? =_=


p/s : Dengan ini saya mohon maaf di atas kelewatan mengupdate entry sejak kebelakangan ini. Betul-betul mintak maaf ni. ^_^  akan cuba kurangkan kepanjangan entry. ni pon dah abis pendek

Saturday, February 5, 2011

entry ketot


Saya pasti, masih belum cukup kenal akan diri sendiri
Maaf. 
Tidak bersedia untuk mengenali orang lain jika diri sendiri belum diterokai.
Masih cuba menggali
Bila ditemui apa yang ku cari,
Pasti..
Tuhan temukan kita kembali.

Tuesday, February 1, 2011

Please be my Valentine

Confirm. Hari ni pegi beli belah tiba-tiba mata jadi sakit sebab kedai  dah start tema kasih sayang..MERAH dan HEARTS are everywhere. Masuk February je camni. Tension. Campur pulak dengan hiasan Chinese New Year lagi lah meriah kemerahannya. Adakah terlalu awal untuk entry Valentine? Maaf, kebencian yang menebal terhadap hari tersebut mendorong untuk menulis lebih awal. Jari dah gatal.

Setelah 24 tahun bernafas, saya syukur masih waras dan tak sambut menda-menda lagha nih. I mean come on..logically, hari kekasih tu untuk satu hari je ke? Kau sambut hari kekasih satu hari, lepas tu kau buat macam hari-hari biasa. Hambar nya kalau dapat kekasih macam ni. Kenapa tak hargai orang yang kita sayangi setiap hari? Birthday tu lain la sebab memang hari lahir setahun sekali, takkan hari-hari nak sambut. =_='

Seperti juga hari ibu atau hari bapa, kita tak perlu tunggu hari tu muncul untuk hargai mereka. Anywhere anytime pon boleh kan. Banyak cara nak tunjukkan kasih sayang. Tak semestinya bila beli hadiah mahal, Oh ini tanda cintaku padamu bla bla bla. Hadiah tu kewajiban ke? It's like a signal that on 14th February, present is a must. Baik, berbalik pada hak individu itu duit korang tapi bila guna akal yang berharga, adakah ia necessary? Pada hari kekasih saya terasa mual sebab melihat terlalu ramai couple yang "tidak sah" bercengkerama  dengan style pegang teddy bear besar plus box of chocolate yang encik boyfriend kasik. Agama Islam tak ajar pembaziran, lagi-lagi invest untuk orang yang tak sure lagi dia tu untuk kita. Tak ada guarantee yang dia tu akan kahwin dengan kita. Why would you waste your money, atau lebih tepat lagi your parents money. Mungkin apa yang saya tulis agak harsh tapi kebenaran memang menyakitkan.

Kasih sayang bukan untuk tontonan umum? Kadangkala saya terfikir, cinta perlukah dipaparkan dikhalayak? Ada yang masa bercinta, lautan api ku renangi, hari kekasih tak pernah miss. Bila dah kahwin, semua tah ke mana. Isteri dah boyot malu nk jalan dengan isteri. Saya tekankan di sini tak semua begitu. Segilintir. Sayanglah, Tuhan bagi nikmat perkahwinan tapi disia-siakan sebab sebelum kahwin mungkin dah try semua. Wallahualam. Suami isteri lainlah..ada lesen besar dari yang di Atas tu. Saya suka bila tengok suami isteri yang masih tunjukkan kasih sayang di luar, all the sweetness are HALAL sebab tu ia indah untuk dipandang dan tak sakit mata..sweetness di sini bukan bermaksud body contact sahaja ye..romantik tu kan subjektif. Kalau hanya body contact semata-mata that is lust!

Anda kata Saya Cemburu? Silap lah, sebab ayah bonda dah beri lebih dari cukup =0 Kasih sayang mereka lebih besar dari kasih sayang girlfriend dan boyfriend tahu tak? Kasih sayang suami je belum lagi. Nabi kata kasih ayah bonda bawa ke syurga, tapi kasih gf/bf membawa ke mana? Pandai la fikir sendiri, tu pun kalau sudi nak pakai akal pemberianNya tu.


Bila tegur kawan-kawan mereka marah kita balik, katanya semua ada pendapat masing-masing.Yeah you're right!*nada sarcastic* Saya tak salahkan mereka berfikiran demikian. Biasalah tu, When we have someone beside us, everything we see is rainbow..  Cuba kalau tengah berhentam, terus keluar ayat kau ni*@#&*@(&#*@(&(!! dari panggil Baby trus jadi binatang yang bermula dengan B juga.

Kalau dari segi agama sambut menda alah ni dah sah Haram. Kebanyakan yang celebrate pun orang Islam. Tolonglah bangun ! Persoalannya, kenapa ramai muslim yang involve dengan propa barat ni..Hari lahir Junjungan besar Nabi Muhammad kau tak ingat pulak? Tak buat reminder dalam phone? Well, Hari Valentine memang tak payah buat reminder sebab dah lekat dalam hati. Bila akal dah jadi hamba pada nafsu camni lah jadinya. Pegi sekolah suruh belajar, ni spender pon mak basuh ada hati nak belanja girlfriend. Adik, sian mak kau..jangan lah sia-siakan kepercayaan orang tua kita. Nasib dulu masa sekolah saya sekolah perempuan. Tak de masa nak bercinta dan tak terfikir pun nak mencari walaupun kawan-kawan ramai yang dah bertukar ganti. Biasalah budak nerd dan kurang popular tambah-tambah lagi pakai gigi besi, siapa yang hairan. Baguslah pun semua ada hikmah.

Saya akui lepas persekolahan pernah nakal juga, Syukur, Alhamdulillah akhirnya Tuhan bagi juga terdetik satu naluri untuk berubah..I'm not perfect either. Zaman kejahilan telah lama berlalu, sebab tu saya pilih untuk menulis salah satu usaha saya untuk baiki diri sendiri juga. Saya jadi malu dan segan tengok saudara seislam saya rakus dengan peredaran masa yang makin moden. Mungkin dengan penulisan sahaja saya boleh menegur. Ini selemah-lemah saya. After all, i'm a human being that still in a learning process. Jika tersilap kata, maafkan saya. Kata-kata memang lagi tajam daripada pisau.

Sunday, January 30, 2011

Bila Sendiri tapi Tak Mencari

Anda single? Huh, normal tak bila tengok orang kata dia single but not available. Heck menipu gila ! Apa maksud kamu dengan not available? Status yang tidak pernah logik untuk digunakan. Menurut pengalaman, mereka yang pakai status ni sebenarnya untuk reject orang-orang yang mereka tak suka, benci dan meluat. Cuba kalau orang tu menepati ciri-ciri idaman? Amboi, cepat je kau kata available kan? Terus set date untuk dating, bergayut sampai panas telinga, jika satu hari tak charge telefon tak sah lalu malam tu jugak tukar status kat facebook In a Relationship. LAJU mcam unifi, lagi-lagi zaman sekarang ni, semua cepat, pantas dan mudah.
Saya selalu berpegang satu pepatah, easy come, easy go. Sesuatu benda yang kita dapat dengan mudah dan pantas, sukar untuk kita hargai untuk jangka masa yang panjang. Mungkin ada yang hargai tapi nisbah amat sikit. Susah dapat, susah lepas. Camtu la lebih kurang.

Kalau ada yang single tapi tak mencari salah ke? Asal single je terus nak sambar..gelojoh betul. Let them enjoy their single time. Mungkin ada sebab mereka masih sendiri. Contoh sebab luka lama masih terpalit dan tak bersedia lagi untuk commit.

Pengalaman tu guru terbaik. Single tapi tak mencari adalah bagi mereka yang sudah lali dengan drama percintaan..dah berapa ramai drama king atau drama queen yang ditemui sepanjang perjalanan. Semua jadikan mereka R & R sahaja.  Bila nak jumpa stesen terakhir? Oleh sebab itu mereka ni lebih gemar berkawan dan broaden the circle of friends. Memang tak mencari tapi dalam hati mesti ada terdetik akan jumpa dengan Mr/Miss Right. Tipu kalau cakap takde.  Bagi mereka ini adalah jalan terbaik untuk move on with life without any commitments ataupun bila dah dapat yang sesuai, mereka akan terus berkahwin tanpa perlu lalui fasa in a relationship. . Tak payah nak couple-couple ni. Enough. Ceh tetibe nak emo pahal. =_=' baik mengaku sekarang. FINE, boleh dikatakan saya pun nak macam tu. Status terus married je. Boleh?

Bila sendiri tapi tak mencari, it doesn't mean mereka sombong dan terus akan reject salam perkenalan. Bergantung pada tahap keikhlasan korang nak berkawan. Adakah anda Friends for something? "Saya ikhlas nak kawan dengan awak" Ayat klise' kan? Macam mana nak detect keikhlasan? Let God make the judgement. So tak perlu nak claim diri awak ikhlas seolah olah puji diri sendiri. Saya faham, ada segelintir yang betul-betul ikhlas nak berkawan tapi mungkin Si Sendiri ni dah immune dengan ayat Saya ikhlas. Udah-udah le tu ayat sama. Tak kira laki mahupun perempuan, akan terpacul jugak ayat Saya ikhlas tu. Cuba olah sikit creativity masing-masing. Bukan suruh jadi sweet talker, this is effort that i'm talking about. Usahalah jika ikhlas mahukan Si sendiri yang tidak mencari ni. Usaha tu ada macam-macam kan..mulut atau action? Action works better untuk Si Sendiri ni sebab words are too much to swallow. Enough la kata-kata pujangga. Dia akan teruja dengan action anda. ^_^


Si Sendiri tapi tak mencari mungkin sudah ada criteria yang menjadi kayu pengukur untuk berkawan disebabkan pengalaman silam yang selalu hujan ditenghari. Bukan memilih tapi berhati-hati. Faham la sikit dan jangan nampak anda terdesak  sebab dia cukup anti dengan si terdesak.Slowly dia akan menghilangkan diri jika anda nampak terdesak di matanya.

Oleh itu, macam saya katakan awal-awal tadi *curik quote dari twitter kot* Don't want you as R & R, i want to make u my destination. PENAT TAU BERHENTI BANYAK KALI. Bila nak sampainya? Minyak dah habis banyak, tol lagi. If you wanna play around, golongan ni bukan lah orangnya. Go seek for Single but not available people sebab mereka memang tengah mencari dan mahukan relationship. Malu tapi mahu kononlah kan. Janji kau hensem dan kaya. Okeh kalau dah cukup syarat, GO. * serious tulis guna emosi tanpa berfikir dengan waras*

Ini adalah entry syok sendiri dan ditulis atas dasar emosi plus pengalaman sikit-sikit. Mungkin entry saya kali ni  sesuai dicop like talk to the hand ? Tah ilmiah ke tak saya pun tak pasti. Nak bantai kritik silalah. I would love to hear from you guys.
tempat lain tak de ke? Kereta kereta kereta

Thursday, January 27, 2011

Mata Palsu dan Kaca Mata

gambar hiasan effect from photo scape


Sekarang saya nak tanya, mana semua gadis-gadis yang pakai cermin mata ni pergi? Perempuan bercermin mata dah berkurangan, migration beramai-ramai ke ?  Cermin mata dah tak jual lagi ke? Focus Point dan England Optical dah bungkus ke? Baik, cukup soalan bangang Mahirah.

Saya nampak banyak orang pakai mata palsu yang bewarna-warni . Mata palsu hotak mu. Nama dia LENS. Takyah tengok di luar, dekat blog aja dah beratus kita bole nampak orang pakai contact lens. Macam-macam colour ada. Biru, ungu, hijau, you name it. Merah ada orang nak pakai tak? Size ada besar ada kecik. Mata boleh transform seperti Rozita Che Wan ataupun anime yang mata bersinar-sinar. Kadang-kadang saya bertanya " asal kau pakai lens? kau tak rabun kan? " Jawapannya sebab mata dia kecik dan sepet so nak bagi besar sikit sebab tu haruslah pakai lens. Kau tak rabun tapi gatal nak pakai lens, yang rabun-rabun nak pakai lens suka hati lah..tapi yang tak rabun ni apasal? Rabun betul-betul padan muka.

I know it's so in right now. I tak kutuk korang nak pakai lens, tapi colour please senonoh sikit especially korang yang berhijab. Lens warna hitam sudah. Warna warni tak sesuai dengan orang Asia. Cuba tengok contoh kat atas tu. Hodoh kot mata colour biru. Lagipun sama macam kita mengubah ciptaanNya sebab colour mata hitam tadi kita tukar jadi colour lain. Indeed it's temporary but at the same time deceiving people. Gambar hiasan saya tu confirm la edit kan, kalau tertipu juga memang setupid kot orang tu. Ops. Sesetengah tu dalam gambar, homaigod cantiknya mata kau. Ada orang boleh tertipu tahu? Mungkin kerana tak berapa nak tau pasal dunia kecantikan atau lens ni, so they assume that it's your original eyes. Taknak la buat khutbah kat sini and you guys boleh fikir whether it's deceiving or not and in Islam deceiving is absolute NO NO

It's like scary when people are so obsessed getting these stuffs to make themselves look amazing. Stay true to yourself. Cam Bruno Mars nyanyi, You are just amazing just the way you are. Mata sepet? Enhance dengan eyeliner. Tak salah sebab in Islam memang digalakkan bercelak. ^_^ hoyeh. Ini satu kelonggaran kan? So dah bagi green light, bantai je la pakai celak tebal sikit. Nak semayang pepandai la tanggalkan takkan tu pun nak ajar. ^__^  Cuba elakkan pakai lens kaler-kaler tu ye sayang sayang ku. It's not appealing, it looks funny.

Mesti ada yang tak agree dengan entry ni, well it's up to you and i'm here just to share the feelings and not to judge you. Lawa apa orang pakai cermin mata. I think they look sweet and innocent. Macam ayu je. Luckily saya tak rabun , kalau tak confirm duit melayang beli cermin mata yang lawa-lawa. Yes i prefer glasses. Sorry i just think that lens nampak fake. Oh ya saya lupa, cermin mata memang mahal kan? Lens tu murah ke mahal? Kena tukar-tukar jugak kan? Agak-agak dalam setahun berapa kali korang tukar lens ye? Dia punya pencuci lagi. Entahla, u do the maths. 

maklumat tambahan
Punya lah kurang ilmu saya ni sampai sekarang baru tau fake eyelashes tu tak dibenarkan. Baru tengok ceramah. Boleh la bukak you tube skarang. Meh saya quote Dr Asri " Bulu mata palsu tak dibenarkan, sebab apa kalau masa merisik tu bakal suami tengok bakal isteri dia bulu mata panjang, masa dah kahwin tengok-tengok isteri dia tak ada bulu mata padahal dia punya la berkenan kat mata isteri dia ni masa merisik tu, Jadi dia rasa tertipu"  Berbalik pada issue mula-mula tadi..ini soal deceiving. Jangan buat orang rasa tertipu dengan penampilan kita. Enhance sikit-sikit takpe tapi jangan modify atau menambah..baiklah, jangan aku kena cop ustazah lepas ni dah la ye. ^_^

Monday, January 24, 2011

Kehendak mengatasi keperluan?


Setelah 4 bulan menjadi penganggur dan mahasiswa yang kurang produktiviti, saya akhirnya mahu kembali menjana kewangan sendiri. Alhamdulillah, sedar diri jugak. Takkan selamanya nak perabis duit ayah bonda? Belajar dan makan minum sedia ditanggung beres. Jadi rasanya ketebalan muka dah semakin nipis, jadi sudah wajib mencari side income untuk menampung keinginan diri yang melampau. Melampau apenya kalau setakat nafsu makan je yang berkobar-kobar. Nafsu shopping saya agak kurang sedikit bila nak dibandingkan dengan nafsu makan, tapi bila takde duit semua nak beli..*hampir semua orang camni kan?*


Kalau takde duit satu je benda di fikiran. "kempunan lah nak makan sedap-sedap dah" Rakan-rakan ajak makan best sikit mula rasa tak senang duduk sebab tak dapat join. Hamboi takkan nak pau duit diorang.

Bila di tanya pasal wishlist, apa sebenarnya impian tu? Semata pasal material dan poket yang penuh ke? Nak ikutkan memang nak beli macam-macam. Suatu masa dulu pernah dapat gaji yang sangat sikit dan mata mula meliar cari itu ini walaupun di bank tak banyak cash. Aim untuk bulan depan punya gaji kunun..Last-last pegi melantak kat restoran class A. Duit habis kat makanan je. PUAS HATI AKU HAHAHA *sambil usap perut yang boyot" Masa dulu, dapat komisyen lebih sikit, wang tu terus bank in kat bank yang guna buku bukan kedekut ke apa, sebab kenal diri sendiri. Duit ni bahaya beb, bole buat orang lupa diri..especially saya. Jadi untuk mengelakkan benda luar biasa berlaku, simpan siap-siap untuk kegunaan masa depan *masa tu la fikir*. So skarang ni masa depan tu tengah terjadi. Memang berguna sangat duit yang disimpan tu. Bersyukur tak guna untuk beli harta duniawi. Dapatlah juga guna untuk minyak, makan, tol sebab baru dapat kerja baru dan memerlukan sedikit investment untuk start..wah berguna jugak savings aku dulu. Ka ching! Takpe invest duit sendiri dulu untuk hasil yang memberansangkan kelak. InsyaAllah.

Pernah tak korang terfikir, kita tukarkan wishlist kita tu, jadi orang lain punya wishlist? Maksudnya seperti    "Nak penuhi impian mama & baba naik haji lagi sekali" eceh,muslimah betul impian.haha. Kita penuhi impian orang lain tapi at the same time memang tu impian kita jugak. Eh korang faham tak ni? Kalau si suami, impian nak bawak anak isteri jalan-jalan melancong. Isteri pula sibuk nak hotkan atau menguruskan badan untuk suami dan dalam masa yang sama untuk kepuasan diri sendiri. Wah sangat noble la kalau korang macam ni sebab selalunya kalau dah dapat duit dalam tangan, esok dah habis sebab beli satu benda tapi harga macam boleh beli 10 barang yang penting untuk diri sendiri..ye inilah konsep dinamakan sayang diri sendiri sebelum orang lain. (Memang tak ah =_=')

Nak cakap pasal pembaziran tak boleh sebab material ni ikut keperluan masing-masing ? Saya tak perlu gadget canggih untuk berhubung sebab rasa itu bukan satu keperluan. Handset saya memang bukan the latest, yang penting boleh call,msg. Kehendak? Memang nak sangat tukar handset tapi duit tu saya salurkan pada tempat yang lebih berhak buat masa ini. Salurkan pada perut dan kenderaan ! Yes makanan. Tak faham dengan orang yang sanggup berlapar demi memuaskan nafsu material mereka. Duk makan semeja tapi hari-hari order air kosong sebab duit habis beli  Iphone. Kalau saya, tak sanggup berlapar demi sebuah material. NO NO NO. Kalau ada lebih sikit, YES YES YES u can.

Ramai bertanya, apa rahsia saya simpan duit. Ok nak kongsi sikit. Nafsu belanja anda besar? Sila overcome dengan masukkan duit dekat bank selain CIMB atau Maybank atau bank yang kurang cawangannya di Malaysia. Sebab apa, kalau bank tu jauh lagi bagus, awak akan rasa malas nak bawak keluar duit. Seriously. Tapi ini saya. Kalau anda nafsu lebih besar, silalah beristighfar..Set your priority. Kalau ada kawan-kawan yang gila shopping, elak jumpa buat sementara. Bila depa dah kering, baru lah pi jumpa untuk pengajaran sebab perempuan lepas shopping kadang-kadang akan merungut "abis duit aku..beli itu beli ini bla bla bla" Time tu kau bole imagine if you were in her shoes..mesti ada regret sikit perabis duit sebab ada lagi keperluan yang perlu beli selain kehendak. Tak salah nak beli apa yang kita hendak tapi tolonglah gunakan duit tu untuk keperluan dulu so at the end kau tak end up pinjam duit kawan untuk isi perut kau hari-hari.

organize your money !
Saja nak share cara urus duit especially yang perempuan ni. Jangan jadi hamba fashion. Once kita dah stuck, apa orang lain pakai, of course kita nak beli jugak.kan? Tudung ke shawl ke baju kat blog ke. Sedap beli sedap pakai, orang lain makan kita berlapar. Don't make yourself look ridiculous and dumb. Kita ada akal satu tapi tolong guna okay..tapi kalau awak degil juga suka hati la. The money is yours bebeh.
Fashion Disaster walaupun barang mahal nampak tak kena
Sekarang memang tak ada duit boleh mati. Kentut je tak payah bayar. So korang sanggup mati berlapar untuk memenuhi nafsu shopping? Kalau ye, Bolehlah tersenarai dalam Blog Obefiend Serius lepas ni , mungkin sesuai under label SERIUS BODOH.

Monday, January 17, 2011

Makin gemuk makin sayang

6 tahun yang lalu
First time tengok awak kita tak berapa suka..
Awak kurus dan macam tak bermaya
Muka pon macam sombong je..
Suka buat hal sendiri..
Kalau kita panggil buat bodoh je
Ala jual mahal pulak
Fine
Try approach cara halus *belanja makan*..tiba-tiba awak bagi respond
Sejak hari itu
Makin hari kita makin rapat
Makin hari makin sayang
Mana kita pegi awak ikut
Aish manja tak payah cakap lah
Hari-hari peluk cium
Selalu teman kita
Bila kita study ada je sebelah
Kadang-kadang awak tertidur tunggu kita buat kerja
Kenapa sweet sangat?
Hari demi hari semakin sihat pula badan awak
Makin la kita sayang..
Kurus tak comel pulak
Bila gemuk wah bertambah comel kau ni
Walau perut awak boyot tetap comel di mata ku
Awak bukan lah seperti sweet talker di luar sana
Kalau ditanya mesti jawab sepatah
Semua ayat yang sama
Tapi kita tak pernah boring
Kita tau awak sayang kita
Kita tak jemu tau cakap dengan awak
Walaupun hari-hari jawapan awak tetap sama
iaitu "MEOWWWW"






Inilah Abu saya. Bulat gemok

 


Muka dia tak berapa nak ikhlas bergambar, sila maafkan

Saturday, January 15, 2011

Blogging lagi best dari Facebook

Deviant Art Image

Terasa facebook makin hambar. Bilangan kawan bertambah tapi kenapa wall agak suram? Nak tambah bilangan kawan saja?  Rasa fungsi facebook sekarang lebih kepada business. Wall dah jadi cam tempat sidai tudung, sidai kain, tempat make up. Mana semua manusia pegi? Dasar stalker aje ke? =_=' Delete kang. Add orang tapi tak bercakap pon. Main add jeh..kalau tak nak kawan sudah, tak perlu nak add-add tambah kawan kau sampai beribu-ribu.

Mari beralih kepada blogging. Mari tepuk tangan ramai-ramai. Anda semua napa comel sangat dan sangat friendly. ^_^ Mahirah amat suka hati dengan korang punya warm welcome. Saya kan orang baru, tapi ada juga yang sudi singgah sini walau punya beribu follower macam Abang Ben. TQVM. *bukan nak bodek ok terharu je* Ada tu pulak singgah & bagi comment..wah. Banyak nye masa korang. *mata bersinar tanda touching* Kalau kat facebook wall tu seminggu kadang-kadang sama je tak ada perubahan pon. Semua tahu nak LIKE je. Bagi la feedback at least.

Tetiba rasa nak tutup facebook dan nak jadi full time blogger disebabkan kamu semua yang ohhhsemmmm.Nih yang semangat lagi nak tulis lagi entry menarik untuk tatapan anda. Terima kasih ye kalian sudi jenguk blog tak seberapa ni. InsyaAllah akan ku cuba entry yang umphh untuk kita kupas sama-sama.  Jangan segan-segan tinggal jejak so i can follow and discuss the matter on your blog .

Taknak follow saya pon tak pe ^_^ kalau rasa tak best tinggalkan je komen kata takbest..mana tau bole improve. kan kan?

Bye Facebook. *ye ye je*  Hello Bloggers.. mari menghidupkan blog masing-masing dengan entry yang mantop.Jangan pikir nak buat duit je tau..niat ikhlas/jahat akan menampakkan hasil at the end. Moga kita semua jujur dalam penulisan. Jangan cilok entry orang sudahhh.

Muka teruja dapat follower

Friday, January 14, 2011

Satu dunia kata jangan tapi nak jugak


deviant art image

Ha tu lah.Sapa suruh degil sangat. GOTCHA!

Dulu orang semua kata just tinggalkan dia, now Tuhan tunjukkan juga kenapa..SHE/HE CHEATED ON YOU. LIED TO YOU. BETRAYED YOU. Kan dah Ketahuannnnn.


Kenapa bila kawan-kawan, emak atau siapa saja nasihat kita suruh tinggalkan si dia, kita tetap degil? Walaupun hati kecik tu tahu memang si dia tu harus ditinggalkan. Cengeng sorang-sorang dalam bilik meratap macam orang meroyan.


Lepas tu butakan mata pekakkan telinga walaupun tahu kecurangan di depan mata.

Bila ada orang tanya, kenapa kau masih bertahan?


Jawapan cliche' anda yang mana satu?
a) i sayang sangat ok. i tak boleh hidup tanpa dia
b) dia boleh bagi i everything jiwa dan raga. my life depend on him *wek muntah*
c) kitorang dah lamaaaaa. takkan nak let go dia macam tu je?
d) ni first time dia buat hal dowh. before ni dia baik sangat dengan aku . takpe aku boleh maafkan dia.janji dia tak buat dah. nobody's perfect
e) kau bukannya penah becinta pon.sebok je la
f) Dia je yang faham aku. korang tak faham aku. korang tak faham apa aku rasa
g) kalau dia wat hal lagi aku clash lah
h) and the list goes on


Saya yakin, ramai akan stuck dekat jawapan C. Sebab percintaan tuh dah lama. Eh peduli apa lama ke baru. Actually kamu rasa insecure, takot tak ada orang nak kat kau dah.kan kan? Kemon guys, don't be so stupid dumb dumb. You have to be motivated. You deserve much bettahh. Ceh senang je cakap, buat tengok. Sebab senang lah saya suruh buat. Kemon u can do it. Tak mungkin Tuhan tak bagi replacement. Mesti ada. Udah-udah la terkenangkan si durjana itu. Tapi.. Heip no tapi-tapi. Asal degil sangat nih. Jirus asid nak?* ish 18sg dah ni*

Kadang-kadang bercinta sampai bertahun-tahun tapi end up begitu sadis. Jangan tanya kenapa. Semua kerja Tuhan. Bukan orang tak sayang kat kau, bukan sebab muka kau buruk, bukan sebab kau useless dan tak penyayang tapi kau dah terjumpa orang yang salah dan buruk perangai sebab tu dia tak hargai kau yang hot lagi baik hati ni. Ini pengajaran supaya dapat jumpa orang yang betul..tapi jangan ingat orang yang betul tu terus datang bergolek. SABAR BOLEH TAK? Kalau nasib kau baik, dapat jumpa terus kawin. Kalau nasib kurang baik, akan jumpa beberapa orang dahulu sebelum berjumpa dengan THE ONE. ^_^


Memang sedih kalau apa yang kita sayang tak jadi milik kita. Apa benda yang senang dalam dunia ni? Buat dosa paling senang tapi nak buat benda yang baik untuk diri sendiri cukup susah..

"Every time you break up, you get one step closer to the RIGHT one. Keep moving on till you meet the ONE. So, forget your EX!" twitter quotes

deviant art image

Thursday, January 13, 2011

Jejak kasih

Sejak sekolah, saya ada ramai kawan. Kawan yang datang dan pergi memang ramai. Mereka singgah sekejap dan tinggalkan jejak yang takkan hilang. =( sob sob

Ada juga yang tinggal jejak..pergi tak pernah kembali

Ada yang tinggalkan jejak, masih setia mengunjungi

Ada yang tinggal jejak, mereka pergi sebentar.. lama..
dan kembali semula..

Malaysia Hari Ini panggil benda tu jejak kasih.

Dapat juga jumpa mereka walaupun sekejap. Semenjak dah dewasa ni *taknak mengaku*, susah nak hang out dengan kawan-kawan. tak kira la kawan sekolah, kolej, sekerja. Sometimes sebab technology yang makin advance, wujudnya  twitter,skype and Oovoo manusia dah tak perlu berjumpa. Video call tak cukup ah! Tak mesra, tak le pegang-pegang. Maksud saya dengan perempuan sahaja. Lelaki shut up and dok jauh-jauh.

Lucky me. Saya ada kawan-kawan yang baik hati macam mereka ni. Kadang-kadang orang yang kita claim as best friends pon tak ada masa untuk kita.

So i claim these fella as my good friends..

Inilah jejak kasih, kawan kolej agak betahun juga tak bersua. Aleeya, Sabira dan Aeca. Teman seperjuangan di menara gading. ^_^ After kolej masing-masing bawak haluan. Ceh kunun nak berdikari dan menjadi orang yang berjaya. Jumpa-jumpa terkejut dengan salah seorang nak kahwin. Hoi tak menyempat..finelah korang je yang ada encik boyfriend. Sebab itu orang kata bila kita single, kita nampak happy couples, bila kita commit, we see the happy singles. Nanges. =_='

Anyway ini gambar 2 bulan yang lepas. Dah basi baru nak upload lah kan.

Jamahlah hidangan yang tak seberapa ni

cake mini untuk birthday girl Aleeya

ni nama dia pancake dollars. bukan saya punya


ni Aeca punya.

malangnya saya. tersalah order.! tak kenyang lansung.

muka buat-buat happy. saya nak makanan lain

aeca.mahirah.sabira.


Cik Aleeya birthday girl (ala kek sejemput je) *sebelum memakai shawl*

Cik Aleeya selepas memakai shawl.




eee ketiak kau busuk jauh sikit pls

pulun makan.buruk kan perangai?
Tutorial tudung di kedai makan? takpe aleeya untuk kamu apa saja ye.

tengok mahirah ni main tipu pakai heels


kesian orang nak lalu depan tak jadi tengok kami semangat camni



BILA TAH DAPAT JUMPA LAGI? nak plan makan yang sejam dua ni pon amik masa bebulan. Amboih tunggu kad kawin dari korang je la jawabnya.Tak ajak memang nak kena back hand sorang-sorang. Mahirah seperti biasa macam cerita 27 dresses..always always a bridesmaid. Kalau tak jadi pengapit tak sah. Asal Kenduri je muka ni jadi pegapit. Betapa loser nya laku sebagai pengapit je? Amik aura kunun. Propa je semua tu. Mak nak kawin dengan Ashraf Muslim.

Ok dah cukup membebel mulut kecik ni dah penat.