Thursday, January 27, 2011

Mata Palsu dan Kaca Mata

gambar hiasan effect from photo scape


Sekarang saya nak tanya, mana semua gadis-gadis yang pakai cermin mata ni pergi? Perempuan bercermin mata dah berkurangan, migration beramai-ramai ke ?  Cermin mata dah tak jual lagi ke? Focus Point dan England Optical dah bungkus ke? Baik, cukup soalan bangang Mahirah.

Saya nampak banyak orang pakai mata palsu yang bewarna-warni . Mata palsu hotak mu. Nama dia LENS. Takyah tengok di luar, dekat blog aja dah beratus kita bole nampak orang pakai contact lens. Macam-macam colour ada. Biru, ungu, hijau, you name it. Merah ada orang nak pakai tak? Size ada besar ada kecik. Mata boleh transform seperti Rozita Che Wan ataupun anime yang mata bersinar-sinar. Kadang-kadang saya bertanya " asal kau pakai lens? kau tak rabun kan? " Jawapannya sebab mata dia kecik dan sepet so nak bagi besar sikit sebab tu haruslah pakai lens. Kau tak rabun tapi gatal nak pakai lens, yang rabun-rabun nak pakai lens suka hati lah..tapi yang tak rabun ni apasal? Rabun betul-betul padan muka.

I know it's so in right now. I tak kutuk korang nak pakai lens, tapi colour please senonoh sikit especially korang yang berhijab. Lens warna hitam sudah. Warna warni tak sesuai dengan orang Asia. Cuba tengok contoh kat atas tu. Hodoh kot mata colour biru. Lagipun sama macam kita mengubah ciptaanNya sebab colour mata hitam tadi kita tukar jadi colour lain. Indeed it's temporary but at the same time deceiving people. Gambar hiasan saya tu confirm la edit kan, kalau tertipu juga memang setupid kot orang tu. Ops. Sesetengah tu dalam gambar, homaigod cantiknya mata kau. Ada orang boleh tertipu tahu? Mungkin kerana tak berapa nak tau pasal dunia kecantikan atau lens ni, so they assume that it's your original eyes. Taknak la buat khutbah kat sini and you guys boleh fikir whether it's deceiving or not and in Islam deceiving is absolute NO NO

It's like scary when people are so obsessed getting these stuffs to make themselves look amazing. Stay true to yourself. Cam Bruno Mars nyanyi, You are just amazing just the way you are. Mata sepet? Enhance dengan eyeliner. Tak salah sebab in Islam memang digalakkan bercelak. ^_^ hoyeh. Ini satu kelonggaran kan? So dah bagi green light, bantai je la pakai celak tebal sikit. Nak semayang pepandai la tanggalkan takkan tu pun nak ajar. ^__^  Cuba elakkan pakai lens kaler-kaler tu ye sayang sayang ku. It's not appealing, it looks funny.

Mesti ada yang tak agree dengan entry ni, well it's up to you and i'm here just to share the feelings and not to judge you. Lawa apa orang pakai cermin mata. I think they look sweet and innocent. Macam ayu je. Luckily saya tak rabun , kalau tak confirm duit melayang beli cermin mata yang lawa-lawa. Yes i prefer glasses. Sorry i just think that lens nampak fake. Oh ya saya lupa, cermin mata memang mahal kan? Lens tu murah ke mahal? Kena tukar-tukar jugak kan? Agak-agak dalam setahun berapa kali korang tukar lens ye? Dia punya pencuci lagi. Entahla, u do the maths. 

maklumat tambahan
Punya lah kurang ilmu saya ni sampai sekarang baru tau fake eyelashes tu tak dibenarkan. Baru tengok ceramah. Boleh la bukak you tube skarang. Meh saya quote Dr Asri " Bulu mata palsu tak dibenarkan, sebab apa kalau masa merisik tu bakal suami tengok bakal isteri dia bulu mata panjang, masa dah kahwin tengok-tengok isteri dia tak ada bulu mata padahal dia punya la berkenan kat mata isteri dia ni masa merisik tu, Jadi dia rasa tertipu"  Berbalik pada issue mula-mula tadi..ini soal deceiving. Jangan buat orang rasa tertipu dengan penampilan kita. Enhance sikit-sikit takpe tapi jangan modify atau menambah..baiklah, jangan aku kena cop ustazah lepas ni dah la ye. ^_^

18 comments:

cik Ladies said...

cermin mate , CL nak pkai !

►AdamXis◄ said...

As salam...Mahirah...agree with you laa ttg pemakaian contect lense nie...and contacts lense bahaya...ini sy dpt dari seorg blogger yg stady medicine : contact lens cantik tapi berbahaya!

Dila Lala said...

hehehe. sokong2. comel gmbar yaw

nelly said...

comelnya !
=)

AISHA INANI said...

tercekik! lalu pengsan........
hahahahaha!


aku pakai kaler gak. cokelat... sesuai takk??

depends wehh. muka mcm aku mmg tak sesuai nak pakai spek, pipi cengkunggg.
tak cayer selak laa entry aku dulu2. sumpah lawakkk!

tapi yeahh i do agree that lens bahaya! huahhh.

jap, aku nampak weird tak dgn lens aku? haha.

aku br pakai this month picture before this month lens kosong tarak kaler.. hee.

Fariq said...

saya pun rela memakai cermin mata dari memakai lens.. semata2 demi mahirah.. :p

*pernah dgr dulu kes biji mata mengelembung bila lens tu mcm tak berada dikedudukan yg betull,, gu seram je,, tobat nak buat lens..

Cuba Jangan Cakap Guna Hidung

eeqa~ said...

tapi kalau bulu mata palsu tuh kita pakai sekali sekala agak2 laki rasa tertipu tak? hurm... pelik laki boleh tak perasan bulu mata itu adalah palsu semata2.. :D

p/s: tak penah pulak pakai fake eyelashes. hehe..sekadar bertanya

SiSagaPutih said...

my fav entry of yours.

agree! its deceiving. nape nak tuka ciptaan Allah yang dah dikurniakan kepada kita? Kalau diri sendiri tak dapat accept diri sendiri, mcm mane org lain nak accept diri kita?

haha ckp pasal edit ni, terigt dulu masa zaman muda remaja, tgk girl kat MS lain, bila jumpa, amek kau, lain gila muka. gambar kat MS and FB edit kaw2.

Jejaka Terhangat said...

bulu mata palsu..rambut palsu..tak buleh tu..

pasal cermin mata tu..JT pon guna contect lens je kalo kluar..pakai spek nampak skema plak..kehkeh..=p

Voting Kontest Tidak Lagi Relevan. Kesian Kat Blogger Baru.

LoLyat Gang said...

aku teringat dizaman gadis2 kl gilakan specmata yg bulat besar tu
cute la gak kekadang tgk
tp tgk bentuk muke gak la kan

btw aku pun xske lens yg color over the top
kalo brown,dark blue ke cantik lg bg aku
tp kalo da ijau semua tu mmg ngarut ah

EJA said...

nak cuba pakai contect lens ni..tapi tak pandai nak pilih..

Lina_Lin said...

lina pakai lens colourless..oo yeahh :)

►AdamXis◄ said...

As salam.Maklumat tambahan gak nie...Saya suka tengok kening Mahirah...Nature beuty (^^,) baru balik solat jumaat dh komen sini...wakaka

Raji berkata said...

huhu ak nk pakai balik lah cermin mata lepas ni T.T

Robot | Sakti said...

lawa spek.

nak pinjam leh?


hue hue hue

nur aisya humaira said...

Assalam Mahirah..:)
Saye pakai kadang2 je cermin mate...
tak suke laa pakai,rimas...huhu
Lens lagi laa,tk pandai nk pakai...wakaka..:)

zOeY zAu YaH said...

saya rabun tapi x boleh pakai cermin mata sbb sakit kepala yg amat.kalau pakai lens ok plak.so x de pilihan cuma pakai kalau btl2 perlukan =)

hye im your new follower..moh ke blog saya..zoeyzauyah.blogspot.com

Firdaus Kasim said...

kelakarnya muka awak tp still comel! hehe