Tuesday, January 11, 2011

Si kecil bertanya pasal dara

image from Deviant Art

Erk. Tak faham kenapa perlu letak tajuk  "Aku Masih Dara". Tengok trailer kat tv sudah cukup untuk muntah 18 kali..Macam nak bakar tv tu sebab gelimat sangat.

Bukan isu sensitif atau taboo , tapi mengundang sifat curiosity budak-budak faham tak. Sampai ada budak 4 tahun tu tanya," kalau bukan dara kenapa?" Amboih apa saya nak jawab nih. Tah dia tau ke dak dara tu apa. Terdiam sekejap. Benak gila otak ni fikir nak jawab apa. " Dara ni tempat awak keluar masa mak awak lahirkan awak tau, so kena jaga baik-baik supaya tak rosak." HENTAM JE LA. " Macam mana nak jaga?" Tengok tu dia tanya lagi. " Adik jaga jangan bagi sapa-sapa usik" " Abih kenapa mak salu usik masa mandikan adik, tu maknanya dah rosak lah niiii" Nanges jap. Adoih budak nih. Saya terdiam lagi..terasa loser sebab tak reti nak explain. =_='

Producer nih pon satu, bagi lah tajuk okay sikit.. macam Aku masih suci ke, Suci Musalmah ke, Suci Murni ke. Nak jugak letak perkataan dara tu. Ayat perawan pon okay juga at least tak la segeli dara.

Kenapa tak letak je gambar vagina dekat poster tu kalau nak educate sangat orang tentang pentingnya kedaraan ini..Market letak gambar perempuan pakai short skirt, baju fit and sexy back aje. Tu kayu pengukur kedaraan ke? Typical Malay thinking selalunya tengok appearance dulu. Memang suka judge orang tengok gaya berpakaian..budak apatah lagi, kalau berfikir suka imagine macam-macam.

Let them explore themselves through things like books/educational websites or do we have to educate them slowly and stage by stage?

Cemana nih? Boleh ke nak bagitau benda-benda detail pasal ni dgn budak pra sekolah ? Pemikiran masih suci. Taknak la corrupt kan minda diorang dengan isu camni. Tak reti la nak educate dengan cara halus..

Deviant Art image


Nak diam atau explain?

8 comments:

SiSagaPutih said...

two words "Sex sells".

Thats y promo poster dia mcm tu. Menonjolkan karekter murahan dan tajuk yang "wow, aku masih dara!" Orang akan tertarik nak tengok. Kalau letak perawan, meh, tak tertarik.

Sifat capitalism kat Malaysia dah menjadi2. They would do anything to attract people spending their money. Even with no morale value whatsoever.

Money makes the world go round these days. Sifat ketimuran dah kurang dah.

http://sisagaputih.blogspot.com

mahirahkamal said...

yup, that's true.
Dara tu menarik ke? it's doesn't attract me much than rather feel disgusted. tak nak tengok pon. i tanya my friend pon, yes tajuk murahan memang orang akan google and what not tapi it's just a piece of crap. simply takkan bazir rm11 just for streotype kind of movie.yang kita boleh tgk dkt newspaper or buletin utama

SiSagaPutih said...

Heh, maksud aku boleh direlatekan dengan marketing concept yang aku bitau tu "sex sells". Malaysia try nak cuba gunakan concept marketing tu where by kat luar negara byk gunakan n it really boost up sales, tapi kat Malaysia, dorang dah tak reti nak jaga sensitiviti.

For instance, cuba tgk tabloid Harian Metro, tajuk2 berita dia byk yg berbaur lucah, y? Nak attract sales.

Too me, tajuk mcm tu is utter bullshit. Meloyakan dan menunjukkan betapa kotornya pemikiran kebanyakkan orang sekarang ni.

I tell u, kalau kaum lelaki melayu yang gila seks, tgk tajuk cerita n poster cerita Aku Masih Dara, confirm akan "wow, menarik".

I see it with my own eyes. Memalukan.

mahirahkamal said...

sh ye ke? is it that bad? pervert gila weh.

i mean kalau gila benda-benda camtu pon it's not like they gonna get more from the film. baik diorang gi download porn je tros.

hehe kalau marketing malaysia guna ayat-ayat camtu, menarik minat si pervert je kot. cuba u ingat tajuk yang filem Bohsia. bukannya box office pon. tajuk je bikin panas.


yup metro sangat tabloid yang digusting. KALau muka depan tak pasal bersosial tak sah.

alexa yussida said...

hhmphh agree wit si saga putih n u too..menjengkelkan la tajuk cite tuh..huhu..ckp la dara buah bidara kat adek tuh..fullstop.hehe..

kdg2 tak faham dgn bangsa sndiri yg makin hanyut ikut telunjuk n atur cara hidup yahudi nih..terlalu taksub dgn dunia..inilah yg jadi..

profwacko said...

i dont see the hype of this movie. Aku masih Dara... so what?? mayb im not a fan of this movie genre especially local one. But, hantu makcik limah tu i tengok plak. Exception untuk movie2 lawak la kot. Ok laa.. huhu

Anyway, explaining these thing to little ones takes more precautions. Answers with da best possible one. its more like a pre sex education for them. Mayb. Hahaaa

zaira said...

i like this posttt so badly! my next favourite blogger!

juMa said...

mybe ley gtau dy yg pmpuan sebelom kwin ialah anak dara n pmpuan yg dah kawin ialah mak dara.full stop.hihi.dara ialah gelaran ntuk pempuan sebelom kawin.hehe.buleh ker erk.