Friday, December 17, 2010

TAHI LALAT = ANTI AGING


TAHI LALAT = AWET MUDA
This is so random. Tadi godek-godek paper omputeh tetiba ternampak muka celebrity hotties yang ada taik lalat..(nak tertarik dekat orang lawa je kalau takde muka dia mungkin takkan terbaca article tersebut)
Saya tau ejaan memang tahi lalat tapi kita SEBUT taik lalat kan kan jangan tak ngaku. Saya sebut taik lalat je tau kat sini tapi jangan buat dalam kertas periksa Bahasa Melayu awak.
Balik kepada tajuk asal, taik lalat. Pemanis muka. Dessert face. What the? According to study omputeh tu..dia kata sapa yang ada taik lalat kat muka, dia akan jadi MUDA secara automatic. Eh terhiperbola pulak. Tak tak, dia kata macam ni “people who have moles , aging slower than the one who doesn’t have tambahan lagi..nampak muda 7 tahun dari kawan-kawan awak semua tahu tak. TUJUH tahun? Kalau umur kita 30 nanti muka Nampak cam 23. Siapa taknak? Cepat carik lalat !!
Masa baca tu saya senyum sorang-sorang sambil tengok cermin dan apparently banyak pulak taik lalat kat muka. Eleh perasannya..taik lalat ke jeragat ? Hambik kau Mahirah, umur 23 pon dah ada jeragat..so maknanya secara automatic  saya bukan tergolong dalam awet muda. Cis baru nak rasa cam umur  16. Awak camne? Pegi buat spotcheck skarang juga!
Abis tu Sharifah Aini tu awet muda la ?  Kalau lukis gambar katun dia dah confirm kita terus tau sebab taik lalat tu la apa lagi. Umur dia skarang berapa eh? Let’s assume 50 and above. So makananya nampak 40+. Tu masih ketegory hot mama.
Kata saintis itu lagi, as humans kita ada telomeres. Amenda tah. Terpaksa baca berpuluh kali and refer dictionary untuk faham terms scientific ni. So telomeres ni adalah sejenis DNA kita boleh jumpa dekat setiap kromosom manusia dan bertindak sebagai pelindung dan menghalang  kromosom dari berpecah atau mutating. Ya ALLah susah nya nak translate ke Bahasa Melayu. Biasa lah kalau bm-english senang je kita nak translate tapi kalau English –BM memang fail. Cuba kita translate Lagu English ke BM..lawak gila jadinya.
Ok tadi pasal telomeres ni, kalau ikut umur telomeres akan mengecut, kalau dah kecut tu biasalah akan cause to lots of problem including  wrinkles, hair thinning, arthritis, weight loss and gain, darah tinggi, kencing manis & vision and hearing loss. SCARY..Dan berita baik untuk mereka yang ada taik lalat, awak bernasib baik sebab awak ada telomeres yang lebih panjang daripada mereka yang tiada. WHICH IS GREAATT!! You have stronger bones, firmer muscles and healthier heart, kurang kedutan 50% reduction in the risk of osteoporosis. BAIKLAH ~ bole buang Anlene kat rumah anda. Pastikan ada taik lalat cukup yang mencukupi untuk jadi muda +__+ menipu gila.
Bole percaya ke article nih? Well..maybe yes because tengok contoh mereka yang ada taik lalat memang Nampak muda dari usia sebenar


Natalie Portman Umur 29..ni asal muka comel sangat ke photoshop effect ni??

hot kan. Umur dah 32? Rachel McAdams. Oh sweetnya

ni sapa tak kenal. Cindy Crawford, 44 tahun. Takde unsur botox kan

 ni pun nak masuk 30 dah?? Jessica Alba kau ni ape rahsia
asal macam budak nak ambil spm je muka
 Julianne Moore. Dah 50 tahun tau. Sugar Mummy kegilaan lelaki. Ops. tipu tipu
Eh ni minah latina. Eva Mendes 36 years old.Dayummm.

Er orang Malaysia contoh Sharifah Aini tadi lah kan. Another one Siti Nurhaliza kot? Tahi lalat di tepi bibir yang manis menawan. ^_^

Tapi tu lah..ni sekadar kajian..don't take it so serious. Jaga pemakanan sudah.
Sometimes "Telomere" tu bole pendek kalau anda semua tak jaga diet, merokok sampai 2 kotak sehari, mabuk-mabukan, obesity dan selalu stress. CHILL k~

Akan tiba masanya semua akan Tua..
it's just a matter of time.

3 comments:

hamzah ian said...

semua kat atas ni cun cun time muda kan.. haha

mahirahkamal said...

tu gambar amik kat google lebih kurang 2-3 taun yang lalu.masa skarang ada tapi byk gmbar dari jauh.

Heidi Shafiq said...

jessica alba still mcm bdk sekolah kan..